Hem  |  
Anpassa  |  
Översikt  |  
Lunds universitet
 

Studentintervjuer

Gerda-Maria Larsson

Att studera på LTH är jätteroligt, det breda utbudet av utbildningar skapar en mångfald kunskapsmässigt, är väldigt inspirerande och uppmuntrar till lärande. LTH har värdefulla kontakter med universitet runt om i världen vilket öppnar upp för spännande utbyten. Lund är en fantastisk studentstad och närheten till Malmö och Köpenhamn är ett stort plus.

På arkitektskolan har man sin egen arbetsplats i en kreativ, social och ambitiös miljö. Vi tillbringar mycket tid i ateljéerna och arbetar ofta i grupp, vilket gör att man kommer nära sina klasskompisar. Fina verkstäder och duktig personal gör att möjligheterna att kunna vara kreativ är oändliga. Närheten till IKDC och industridesignstudenterna bidrar också till den kreativa miljön. Utbildningen är väldigt varierande och utvecklande, vilket gör den rolig och stimulerande. Det kreativa och det akademiska blandas på ett balanserat och roligt sätt.

Det konstnärliga, kreativa och omväxlande yrket gjorde att jag ville utbilda mig till arkitekt. Att få skapa intressanta miljöer och upplevelser lockade samt möjligheterna att kunna jobba internationellt. Att arbeta med form och dess påverkan på människan känns intressant och meningsfullt samtidigt som det känns kreativt, roligt och tillfredsställande.

Oliver Söderlund

Det händer alltid mycket på skolan. Om man vill engagera sig finns det alltid något man kan ta del av. Jag har till exempel varit med och anordnat krokikvällar en gång i veckan på skolan. Det är väldigt enkelt att träffa nya människor och få nya vänner hela tiden. På skolan finns det också många bra lärare som verkligen engagerar sig så man får en bra utbildning. Utöver engagerade lärare får man lätt inspiration från andra studenter.

Man är indelade i olika ateljéer där ettorna och tvåorna läser vissa kurser tillsammans. Ett upplägg som gynnar båda årskurserna, då man drar nytta av varandras kunskapsnivåer. 

Jag gillar kombinationen av olika sätt att studera på. Det är en väldigt kreativ utbildning. Ena dagen har vi en workshop som går ut på att samla skräp och bygga landskap, andra dagen sitter vi vid våra ritbord och skissar fram nya studentbostäder. Det händer att man sitter sent på kvällarna och arbetar under vissa projekt. Men det är bara något jag tycker om. Det är sällan man studerar hemma utan många studenter stannar kvar efter skolan och arbetar. Det är en härlig stämning på skolan!

Jag studerade konst innan jag bestämde mig för att utbilda mig till arkitekt. Jag letade efter en utbildning där jag kunde kombinera en kreativ miljö med det akademiska. Arkitektutbildningen i Lund har verkligen gett mig delar av båda sidorna.

Lovisa Lindström

Det jag gillar mest med att läsa till arkitekt är att man jobbar med utmanande projekt i en kreativ miljö. Utbildningen är projektbaserad och vi får mycket frihet och redskap till att skapa något alldeles eget. Att jobba projektbaserat som vi gör kan ibland kännas tufft och motigt, som att man aldrig räcker till, men det är samtidigt otroligt utvecklande och man lär sig ständigt nya saker!

På skolan har vi tillgång till många lärarledda timmar och vi har ofta gästlärare från andra länder på besök som bidrar med nya synsätt. Alla klasskamrater är ambitiösa, men stämningen mellan oss är väldigt bra och vi har kul tillsammans! Det har blivit många långa kvällar/nätter tillsammans vilket har gjort att man lärt sig mycket och kommit varandra nära.

 

Farhad Jalalvand, student

Jag tycker att det bästa med LTH och Arkitekskolan är alla kontakter och utbyten, både gästlärare och studenter, med andra universitet runtom i världen. En arkitektutbildning är en väldigt praktisk och kreativ utbildning. Skolan utbildar oss allsidigt, dvs både inom fysiskt byggande i form av modeller och installationer samt inom digitala verktyg. Arkitektskolan i Lund är en internationellt välrenommerad skola som utbildar bra arkitekter, för nuet samt för framtiden, med en stor konstnärlig inriktning och gestaltningsförmåga.

Jag valde att utbilda mig till arkitekt på grund av det konstnärliga och kreativa arbete som arkitekter utför. Dessutom visste jag att det finns mycket goda möjligheter att jobba internationellt och vara med och påverka städer och miljöer för människor. Jag vill jobba med något praktiskt som faktiskt kan ge fysiska resultat och jag brinner för arkitektur. Jag tycker det är väldigt intressant hur en idé kan utvecklas från skiss till färdig brukbar konst - eller byggnader, möbler, landskap och städer om man så vill.

Efter att ha tagit min kandidatexamen på LTH befinner jag mig nu i USA för ett utbytesår på UC Berkeley.

 

Kim Lagercrantz, student

Det bästa med utbildningen är att vi jobbar i en kreativ och stimulerande miljö där vi kan experimentera med våra idéer och kanske skapa något unikt. Uppgifterna vi får att lösa är mycket varierande och vi lägger ner vår själ varje gång för att skapa något eget. Här får vi möjligheten att genomföra vilka projekt vi vill, endast fantasin sätter gränserna!

Att plugga på LTH är kul! Det är positiv stämning och studenterna peppar varandra. Ibland kan det kännas tufft och det har hänt att det blivit några sena kvällar men det är samtidigt det roligaste och det mest utvecklande jag någonsin gjort.

Eftersom man arbetar i ateljéer träffar man sina klasskamrater i princip varje dag. Vi jobbar hårt men har samtidigt sjukt roligt vilket har gjort att man fått vänner för livet. Jag valde att utbilda mig till arkitekt eftersom det för mig är ett inspirerande yrke. Man får arbeta kreativt med att skapa rum som på olika sätt kommer att inverka på människors liv och det känns otroligt fascinerande.

 

Simon Elander Hinnerud, student

Arkitektskolan i Lund ger en välbalanserad utbildning medbåde en konstnärlig och kreativ sida samt en mer praktisk sida. Den är också väldigt varierande. Ena dagen sitter vi framför datorn och räknar, andra dagen bygger vi abstrakta modelleri verkstaden. Arkitektutbildningen ger en bred grund där man får chansen att jobba med allt från stora byggnadskomplex ner till de minsta detaljarbetena.

Det bästa med Arkitektskolan på LTH är att de tar in många gästlärare från hela världen vilket ger en bredare synvinkel på ämnet. LTH har även många kontakter med universitet utomlands vilket ger möjligheter till en eventuell utbytestermin.

Jag valde att läsa arkitektur eftersom jag länge har vetat att jag vill ha ett kreativt yrke och att jag vill jobba med form. Att få vara med och jobba med ett projekt från idéstadiet till en färdig fysisk byggnad är väldigt spännande. Arkitektur lockade också eftersom det, utöver ren formgivning, handlar mycket om relationen till människor och hur de påverkas, använder och rör sig i olika miljöer.

Tina Ljunggren, student

Arkitektutbildningen i Lund finns i en spännande miljö – energin sprudlar och kreativiteten flödar. Här kläcks och utvecklas idéer efter bästa förmåga. På skolan finns alla förutsättningar för ett stimulerande och utvecklande arbetssätt med egna ritbord, bra datasalar och välutrustade verkstäder med grymt duktig personal!

Vi jobbar ofta i projektform med varierande uppgifter alltifrån övergripande analyser och koncept till planer och tekniska lösningar. Det är ett lustfyllt jobb att utveckla sina idéer och se var de leder. Det gör att det blir många dagar och en del kvällar på skolan och med det en hel del skratt- och fnissanfall! Det är klart att ibland kan det bli lite motigt – det är inte alltid man har de där fantastiska idéerna – men då finns det alltid någon i närheten som är beredd att lyssna och stötta.

Att plugga på LTH och i Lund är underbart! Staden är van vid studenter. Det finns ett rikt studentliv och det är lätt att träffa och lära känna nya människor. Helt enkelt en toppentid!

 

 

  

Frågor om innehållet: Frågor om innehåll
Webbtekniska frågor: webmaster@lth.se
Senast uppdaterad: 2015-11-06