Hem  |  
Anpassa  |  
Översikt  |  
Lunds universitet
 

För att komma till vattnet

Karl Rydergård

Examinator: Christer Malmström
Handledare: Jesús Mateo

Göteborg är Ullevi och Avenyn, Nordstan och Långgatorna. Men framförallt är Göteborg för mig en stad vid vattnet - en hamnstad, kanalstad, en stad byggd på pålar. För vad vore Brunnsparken utan Lejontrappan ned mot kanalen? Vad vore Trädgår´n utan sin grässluttning mot vallgraven? Vad vore Avenyn utan vattnets konung Poseidon i toppen? Och vad vore staden överhuvudtaget utan sina mäktiga broar som sträcker sig ut över Göta älv, och masterna och de röda kranarna längs med dess kajer? Vattnet är stadens största kvalité och ett mer effektivt inslag än vilket trädrad eller gräsremsa som helst för att skapa goda andningshål, rekreationsmiljöer och mötesplatser mitt i staden.

Men på alla stadens platser har inte denna kvalité kunnat tas till vara. En stor del av den mest centrala delarna har under årtionden skurits av från älvrummet av färjeterminaler, industrier och framförallt av den högtrafikerade Götaleden. Längs med kajen mellan Järntorget och Stora Hamnkanalen har ingen velat strosa och än mindre stanna till. Här har asfalt härskat. För att verkligen komma till vattnet, för att kunna känna på det, har de flesta göteborgare och turister istället tagit vagnen ut till Saltholmen, långt från stan.
Man har tvingats gå över ån efter vatten.

Den där leden har man nu grävt ner. Ett stort område längs med den södra älvstranden har frigjorts för bebyggelse. Med en ny detaljplan binder man ihop stad och vatten med några nya kvarter och säger att området längs med kajen, Skeppsbron, ska bli ”Göteborgarnas nya vardagsrum”. Kommunen har också skissat på ett utomhusbad på en brygga vid kajens södra ände, och på en ensam byggnad ute på en pir precis bredvid. Man säger att byggnaden ska ha offentlig karaktär, kanske med kulturinnehåll, och att badet kan bli en levande plats året om. Jag är såld på idén. Men än är orden är bara ord och de skissade rummen bara detaljplanens stela linjer. Därför ska jag hjälpa Göteborg att bli mer Göteborg, jag ska visa hur det kan se ut. Jag ska visa hur man kan göra för att komma till vattnet.

 

 

  

Frågor om innehållet: Frågor om innehåll
Webbtekniska frågor: webmaster@lth.se
Senast uppdaterad: 2015-11-06