Hem  |  
Anpassa  |  
Översikt  |  
Lunds universitet
 

Nobelcenter på Blasieholmen i Stockholm

Emma Noresved

Examinator: Lars-Henrik Ståhl
Handledare: Jesús Mateo

Norra Blasieholmshamnen i centrala Stockholm har länge varit platsen för olika planerade prestigeprojekt. Allt från designmuseum till operahus har föreslagits, men inget har genomförts.

Idag består platsen mest av parkeringar och några mindre verksamheter bedrivs i baracker och magasin. En gång i tiden var situationen en annan. Platsen har varit viktig både som skeppsvarv och sedan som hamn för både handel och passagerartrafik.

Men nu har Stockholms stad beslutat att skänka tomten till Nobelstiftelsen som skall realisera planerna på ett Nobelcenter, innehållandes kontor, auditorium och museum på platsen. Nobelcentret i Stockholm är tänkt att bli navet i ett internationellt nätverk av nobelcentra runt om i världen.

I mitt förslag till Nobelcenter har jag utgått från staden och platsen. Tanken är att det inte bara ska bli ytterligare en märkesbyggnad i staden som lockar besökare och turister till Stockholm. Tanken är ett centret skall bli en del av staden, både fysiskt och symboliskt.

Det centrala läget i staden och det faktum att platsen befinner sig på gränsen i flera avseenden, framförallt på gränsen mellan hav och land, gör att platsen känns laddad. Den energin har jag tagit vara på och låtit bli en del av utformandet av centret.

 

 

  

Frågor om innehållet: Frågor om innehåll
Webbtekniska frågor: webmaster@lth.se
Senast uppdaterad: 2015-11-06