Hem  |  
Anpassa  |  
Översikt  |  
Lunds universitet
 

IN LUX

Emel Ismail

Examinator: Tomas Tägil
Handledare: Gunilla Kronvall

Jag vill att arkitekturen ska få människan att må bra.

Enligt Folkhälsokommittén är stress den snabbast växande folksjukdomen och ett av de större hoten mot vår hälsa i framtiden. Undersökningar påvisar att mental ohälsa är större i städerna än på landsbygden och senaste nyheterna avslöjar att Sverige är det land i Europa där urbaniseringen utvecklas snabbast just nu. 

I ett samhälle där kraven ökar behöver vi emellanåt få komma bort och finna lugnet i oss själva. Vi behöver en plats att komma till för att samla ny energi, återhämta oss. En plats som är lättillgängligt och inte ligger allt för långt bort. Dit man kan gå för bara några timmar eller minuter. En plats som tillåter oss att få fly från vardagen, för en stund, för sedan att återvända med nya krafter.

I mitt arbete har jag utgått från japansk kultur som bygger på en subjektiv syn på arkitekturen. I öst upplever man rummen med alla sinnen och den sekventiella rörelsen är av betydelse för förnimmelsen av platsen. I japansk teceremoni genomgår kroppen en yttre och inre förvandlingsprocess som börjar från den stund man kliver in genom ytterporten. Med olika medel förstärks meditationen och besökaren förbereds stegvis för ceremonin i tehuset.

Jag har använt mig av ljus och färg som medel för att uppnå meditation och återhämtning. Ljus, som innehåller färger, sätter igång reaktioner i kroppen och får oss att känna. Jag vill skapa en plats där vi upplever rummen, där vi kommer ner i varv men också där vi reagerar på ett visst sätt.

IN LUX handlar om att skapa rum som får oss att känna, att stegvis uppnå återhämtning genom en färd i ljus och färger.

 

 

  

Frågor om innehållet: Frågor om innehåll
Webbtekniska frågor: webmaster@lth.se
Senast uppdaterad: 2015-11-06